Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ημερολόγιο επιθέσεων 17 Δεκεμβρίου 2013 - 26 Φεβρουαρίου 2014

Ακολουθεί λίστα επιθέσεων κατά μεταναστών, εργαζομένων και νεολαίων, που καταγράφηκαν από Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014.
Επιμέλεια: Γιώργος Λυγουριώτης





Απο το Antinazi Zone



Αθήνα – 18/12/2013
Συνθήματα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Κυψέλης έγραψαν οι φασίστες «ΑΜΕ» (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) στις 18 Δεκεμβρίου.
Εκτός από τα συνθήματα στην τζαμαρία των γραφείων που βρίσκονται στην οδό Αγίας Ζώνης, δεν υπήρξαν άλλες ζημιές.
Πηγή: left.gr

Αθήνα – 31/1/2014
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής, έπεσε ο μικροπωλητής Χρήστος Δημητρίου, στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους, παραμονές της Πρωτοχρονιάς. 
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι τέσσερις νεοναζί που του επιτέθηκαν, όχι μόνο τον ξυλοφόρτωσαν αλλά του έκλεψαν τα πράγματα που πωλούσε και μικρό χρηματικό ποσό.
Πηγή: exitnews
Αθήνα – 6/1/2014
Φασιστικά συνθήματα έγραψαν οι νεοναζί «ΑΜΕ» στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου, το βράδυ της 6ής Γενάρη.
Πηγή: zografou-live.gr
Αθήνα – 24/1/2014
Σύμφωνα με την Αφγανική κοινότητα ρατσιστική επίθεση  δέχτηκε Αφγανός πρόσφυγας στις 24/01/2014.
 

Ο πρόσφυγας στην μαρτυρία του αναφέρει: «ήταν 11 η ώρα το βράδυ, βγήκα να πάρω ψωμί κοντά στην πλ. Βικτωρίας, κάποιοι με πλησίασαν και με ρώτησαν κάτι, νόμισα ψάχνουν για μια διεύθυνση επειδή δεν ξέρω ελληνικά τους είπα δεν ξέρω. Με ρώτησαν από πού είμαι και τους απάντησα. Αμέσως ένας από αυτούς έσπασε ένα μπουκάλι της μπύρας στο κεφάλι μου, λιποθύμησα. Όταν συνήλθα ένας Πακιστανός που μένει εκεί κοντά με βοήθησε να πάω σπίτι μου. Δεν έχω χαρτιά και για αυτό δεν μπορώ να κάνω μήνυση ούτε να πάω στο νοσοκομείο. Είναι δεύτερη φορά που με χτυπάνε. Πρώτη φορά ήταν το 2012 στην πλ. Αττικής, με χτύπησαν 4 με 5 άτομα»
Η Αφγανική κοινότητα ζητά από τους πρόσφυγες εάν δεν υπάρχει ανάγκη να μη βγουν από τα σπίτια τους μετά τις 10 η ώρα το βράδυ. 
Πηγή: ΡοζΚάρτα
Κερατσίνι – 25/1/2014
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, έκαναν την εμφάνισή τους στο Κερατσίνι.
Οι ομάδες εφόδου της οργάνωσης, ενώ έκαναν παρέλαση στο κέντρο του Κερατσινίου, βεβήλωσαν το σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στη συνέχεια επιτέθηκαν στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ρεσάλτο». Όλα αυτά κάτω από την πλήρη κάλυψη της αστυνομίας.
Πέραμα – 26/1/2014
Στόχος Χρυσαυγιτών έγιναν τα γραφεία του ΚΚΕ στο Πέραμα την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.
Οι φασίστες έγραψαν συνθήματα στην πρόσοψη του κτιρίου που στεγάζονται τα τοπικά γραφεία του ΚΚΕ.
Πηγή: rizospastis.gr
Ξάνθη – 26/1/2014
Θύμα ρατσιστικής επίθεσης λεκτικού χαρακτήρα, έπεσε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γκαετάν Μπόνγκ, κατά τη διάρκεια αγώνα στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ποδοσφαιριστή, κατά τη διάρκεια του αγώνα, άκουγε ήχους μαϊμούς από την κερκίδα της Ξάνθης.
Πάτρα – 30/1/2014
Στο στόχαστρο φασιστών βρέθηκε o αυτοδιαχειριζόμενος  κοινωνικός/ πολιτικός/ πολιτιστικός  χώρος  «στέκι Madriguera».
Συγκεκριμένα, μέσα στη νύχτα κι ενώ το στέκι ήταν άδειο, έγραψαν στον εξωτερικό τοίχο συνθήματα φυλετικού ρατσιστικού μίσους, όπως «Αίμα τιμή», την υπογραφή τους (τα αρχικά «Χ.Α.») αλλά και έναν «εύστοχο» κατά τη γνώμη τους χαρακτηρισμό: «Άπλυτοι φλώροι».  
Πηγή: left.gr
Κερατσίνι – 4/2/2014
Την επανεμφάνισή τους έκαναν το βράδυ της 4ης Φλεβάρη, μέλη της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι, έπειτα την προκλητική τους πορεία δύο βδομάδες πριν και την επίθεση τους στο αυτοοργανωμένο κοινωνικό στέκι "Ρεσάλτο". 


Για δεύτερη φορά, βεβήλωσαν το σημείο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, κατεβάζοντας τα αντιφασιστικά πανό που είχαν αναρτήσει στο σημείο, κάτοικοι της περιοχής. 
Πηγή: in.gr
Σύρος – 7/2/2014
Το απόγευμα της 7ης Φεβρουαρίου θρασύδειλοι προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να δημιουργήσουν επεισόδιο, προκαλώντας φθορές στους τοίχους του Πανεπιστημίου Αιγιαίου, πετώντας μικροαντικείμενα και με φραστικό τρόπο επιτέθηκαν σε φοιτητές που πήγαιναν να δώσουν τα μαθήματα τους ή να μελετήσουν στο χώρου του Πανεπιστημίου.
Σε φοιτητή που τους ζήτησε το λόγο των πράξεών τους απάντησαν προκλητικά «Χρυσή Αυγή εδώ, θα τα κατεβάσουμε όλα».
Άμεσα φοιτητές/τριες κινητοποιηθήκαμε και συγκεντρωθήκαμε στο προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου. Αρκούσε η μαζικότητα μας (και μερικές φωνές…) για να φύγουν όπως-όπως.
Πηγή: Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Αθήνα – 10/2/2014
Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετανάστης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο έπειτα από ξυλοδαρμό. Ο ίδιος ο μετανάστης έκανε λόγο για μέλη της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή 9/2, στο Περιβολάκι της Νίκαιας, στις 16:00.
Ασθενοφόρο μετέφερε τον τραυματία στο νοσοκομείο.
Αθήνα – 18/2/2014
Στις 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε καταγγελία της ΕΣΗΕΑ που αναφέρεται σε επίθεση φασιστών εναντίον της δημοσιογράφου Διονυσίας Λάγιου, στο Περιστέρι.
Ομάδα τραμπούκων, γνωστών στις αστυνομικές αρχές, έσυρε βίαια τη δημοσιογράφο, όπου τη χτύπησαν με πρωτοφανή αγριότητα, φθάνοντας σχεδόν σε σημείο πνιγμού, ενώ την έβριζαν με χυδαίο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου