Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Εμπρός για το χτίσιμο του αντιφασιστικού κινήματος και στη Βόρεια Ελλάδα

Του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη, Θεσσαλονίκη (phoebus_1988@hotmail.com),αναδημοσίευση απο Antinazi Zone



Το 2013 βρίσκει το αντιφασιστικό κίνημα στη β. Ελλάδα να έχει ήδη θέσει τις πρώτες βάσεις για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του φασισμού και την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή και να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε πολλούς αντιφασιστικούς αγώνες μπροστά μας.
Τον Μάη του ’12 είχαμε τη δυναμική είσοδο της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η Αριστερά και τα κινήματα ήρθαν αντιμέτωποι μ’ ένα νέο δεδομένο - τη ναζιστική Χρυσή Αυγή του 7%. Το αντιφασιστικό κίνημα έπρεπε να αντιδράσει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αντιφασιστικές συνελεύσεις πόλεων, επιτροπές σε γειτονιές, φεστιβάλ, συναυλίες, πορείες κλπ άρχισαν να αναπτύσσονται και στη β. Ελλάδα.

Επιτροπές στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη άρχισε να μπαίνει σε ρυθμούς αντιφασιστικής εκστρατείας από το pride festival και το αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Ιούνη. Η δημιουργία της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αλληλεγγύης (antifathess.blogspot.gr) προήλθε από ‘κει. Με δική της πρωτοβουλία έγινε αντιφασιστική πορεία μία μέρα πριν τη μεγάλη πορεία της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη. Τους επόμενους μήνες οργανώθηκαν παρεμβάσεις και πορείες σε διάφορες γειτονιές.
Τον Οκτώβρη δημιουργήθηκε κι η πρώτη αντιφασιστική επιτροπή γειτονιάς, που δραστηριοποιείται στην περιοχή Φάληρο- Αγ. Τριάδα- Ευζώνων. Με τακτικές παρεμβάσεις στα σχολεία, στους δρόμους και στα μαγαζιά της περιοχής παλεύει για να μείνει η γειτονιά καθαρή από φασίστες και τη Χρυσή Αυγή. Οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που οργάνωσε τον Δεκέμβρη ήταν μια μαζική εμφάνιση στη γειτονιά, που τη βοηθάει να καθιερωθεί.
Η δεύτερη αντιφασιστική επιτροπή γειτονιάς έγινε στην Τούμπα, μέσα στον Δεκέμβρη. Έχουν γίνει οι πρώτες μαζικές παρεμβάσεις στην περιοχή και σε σχολεία, ενώ έχουν βγει αντιφασιστικά αυτοκόλλητα για μαθητές (κι όχι μόνο).
Αντιφασιστική επιτροπή έχει γίνει και στο χώρο της εκπαίδευσης τον Οκτώβρη με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Παρεμβαίνει κυρίως στους καθηγητές- συσπειρώνοντάς τους απέναντι σε φασιστικές επιθέσεις- ενώ διοργάνωσε και μια κεντρική μαθητική συναυλία μέσα στην καρδιά της πόλης.
Επιτροπές σε Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα
Το αντιφασιστικό κίνημα, όμως, χτίζει τις δυνάμεις του σε μια σειρά από πόλεις.
Στην Ξάνθη η Αντιφασιστική Δικτύωση οργάνωσε τον Δεκέμβρη ένα διήμερο, με συζητήσεις, συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, προβολές κι εκθέσεις βιβλίου.
Στη Δράμα η Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία κάνει εκστρατεία ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών (στο πρώην στρατόπεδο Παρανεστίου) κι αντιφασιστικές παρεμβάσεις στα σχολεία.
Ενώ στην Καβάλα, η Επιτροπή Αντιφασιστικού Αγώνα τον Ιούνη έστειλε μια δυναμική απάντηση προς τους φασίστες, όταν ήταν να γίνει μια ευρωπαϊκή συνάντηση φασιστικών οργανώσεων. Τελικά η Επιτροπή διοργάνωσε ένα μαζικό διήμερο, την ίδια ώρα που οι φασίστες ακύρωναν το ταξίδι τους.
Κι αλλού
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αντιφασιστικές δράσεις γίνονται κι από διάφορα σωματεία, επιτροπές κατοίκων κι αριστερές οργανώσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι στη Λέσβο, όπου η τοπική ΕΛΜΕ έχει πάρει πολλές αντιφασιστικές πρωτοβουλίες (μαθητικός διαγωνισμός αντιφασιστικής αφίσας, προβολές ντοκιμαντέρ, τοπική πορεία με 800 άτομα κ.ά.) με τη συμμετοχή και τη στήριξη φοιτητικών συλλόγων, σωματείων κι άλλους φορείς.
Ποια η συνέχεια;
Για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, να αποκαλύψουμε το πραγματικό της συστημικό πρόσωπο και να βγάλουμε απ’ την ατζέντα της καθημερινότητας τους φασίστες, έχουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Το πιο σημαντικό είναι η συσπείρωση των αντιφασιστών/ -τριων κι η δημιουργία επιτροπών σε επίπεδο πόλης, αλλά και σε γειτονιές και χώρους (πχ εκπαίδευσης).
Οι επιτροπές πρέπει να ‘χουν μια πολύπλευρη δράση και μαζί με την αντιφασιστική εκστρατεία, είναι αναγκαίο να διοργανώνουν κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (παζάρια χωρίς μεσάζοντες, χτίσιμο δικτύου αλληλεγγύης κλπ). Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε απ’ τη μια μικρές ανάσες στον κόσμο απέναντι στη φτώχεια κι απ’ την άλλη να δείξουμε ότι η προοπτική βρίσκεται μέσα από την οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας.
Επίσης είναι κρίσιμο οι αντιφασιστικές επιτροπές που ήδη υπάρχουν, να σταθεροποιήσουν τη δράση τους.
Τέλος, στο επόμενο διάστημα, θα μπορούσε να οργανωθεί μια συνάντηση όλων των επιτροπών της β. Ελλάδας. Έτσι, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε την εμπειρία μας από τις δράσεις μας, να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς πρέπει να συνεχιστεί το αντιφασιστικό κίνημα και να δημιουργήσουμε κεντρικά και μεγάλα αντιφασιστικά γεγονότα.
Καλή χρονιά, λοιπόν, με νικηφόρους αντιφασιστικούς αγώνες!



Για περισσότερα δείτε εδώ
Δείτε εδώ κι εδώ
Δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου