Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

26/01/2013:Ημέρα Αλληλεγγύης στην ΤΟΥΜΠΑ

Η Πρωτοβουλία για την ίδρυση Κοινωνικού Χώρου στην Τούμπα διοργανώνει από κοινού με την Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας Ημέρα Αλληλεγγύης με σκοπό να συμβολίσει την έναρξη της δραστηριότητάς της στην περιοχή.



Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις τελευταίες «θριαμβολογίες» του Πρωθυπουργού. Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν δήλωσε, για ακόμη μια φορά, ότι η χώρα «σώθηκε» από την οικονομική καταστροφή, ότι το μόνο που μένει για να ξεπεράσουμε οριστικά την οικονομική κρίση είναι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» που μόλις είχαν ψηφιστεί, έτσι ώστε οι τράπεζες να «εξασφαλίσουν ρευστότητα και να μπορούν να δίνουν και πάλι δάνεια στα νοικοκυριά!». Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν έχει, ακόμη, καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα και συνεχίζει να εκφράζεται με λόγια γεμάτα κυνικότητα. Μας λέει δηλαδή ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει οι αποδοχές των συνταξιούχων να περικοπούν κι άλλο, οι μισθοί να πέσουν στα 400 ευρώ, οι φοροαπαλλαγές να καταργηθούν συγχρόνως με την αύξηση των φόρων και της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος, η ανεργία να συνεχίσει τον καλπασμό της, το βιοτικό επίπεδο την ελεύθερη πτώση του. Η κρίση αποκάλυψε τη σκληρή φύση του κράτους που έχοντας αποτινάξει τον «κοινωνικό» του μανδύα υπηρετεί ολοταχώς τις ανάγκες των τραπεζών και των δανειστών. Σ’ αυτές τις συνθήκες ο λαός καλείται να σηκώσει βάρη που δεν του αναλογούν, που του είναι αβάσταχτα και τον συνθλίβουν. Οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις αυτής της συμπίεσης, της φτωχοποίησης, των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων οδηγούν τον λαό στην περιθωριοποίηση, την απομόνωση και την αδράνεια.
Σε τέτοιες συνθήκες το διακύβευμα είναι καταρχήν πολιτικό, αλλά και βαθιά ανθρωπιστικό: ο κόσμος που υποφέρει πρέπει να στηριχτεί, να οργανωθεί και να συνειδητοποιήσει ότι η φτώχεια του δεν οφείλεται στη μοίρα του, αλλά σε πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να ανατρέψει. Ένας βασικός δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναμφισβήτητα η ανάπτυξη δομών Αλληλεγγύης, χώρων όπου άνθρωποι που το χρειάζονται θα βρίσκουν στήριξη σε ένα φάσμα αναγκών, πρωταρχικών, όπως αυτές της σίτισης και της υγείας, αλλά και άλλων που είναι απαραίτητες για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Βασικό χαρακτηριστικό όλων των σχετικών δράσεων οφείλει να είναι η ενεργός αλληλεγγύη, με χαρακτηριστικά εμπλοκής του ίδιου του κόσμου που έχει ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες. Ζητούμενο είναι η δικτύωση αυτών των ανθρώπων, η συνειδητοποίηση των αιτίων της φτώχειας και η συγκρότηση των κέντρων αυτών στη βάση της αντίστασης στο ισχύον καταπιεστικό σύστημα αλλά και της προαγωγής μια άλλης πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας. Η Αλληλεγγύη ασφαλώς δεν είναι η τελειωτική απάντηση στο ζήτημα της καταπίεσης των ασθενέστερων τάξεων. Είναι όμως μια δυναμική απάντηση στα σχέδια εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας που επεξεργάζεται η σκληρή κυβερνητική Τρόικα. Είναι ο βασικός όρος για να μην υποκύψει η κοινωνία στην εγχώρια και διεθνή «τρομοκρατία» που προσπαθεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυτης φτώχειας να αποσπάσει μια νέα συναίνεση υποταγής του λαού στις βάρβαρες απαιτήσεις της αστικής τάξης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται και στην Τούμπα η προσπάθεια συγκρότησης ενός πυρήνα αλληλεγγύης με τα χαρακτηριστικά που πιο πάνω αναφέρθηκαν. Για την ανάδειξη του ζητήματος οργανώνουμε στις 26 Ιανουαρίου, στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού στην Άνω Τούμπα, μια «ημέρα αλληλεγγύης» η οποία θα περιλαμβάνει χαριστικό παζάρι ρούχων, συλλογική κουζίνα. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει αγορά από την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» και ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση για την οργάνωση των σχετικών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και αντιφασισμού στην περιοχή. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από ήχους μαθητικών μουσικών συγκροτημάτων από σχολεία της περιοχής.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε,να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς και να προτείνουμε ιδέες για την διαμόρφωση μελλοντικών δράσεων Αλληλεγγύης και Αγώνων που θα φέρουν τον Άνθρωπο στο προσκήνιο κι όχι την λατρεία των Αγορών και τον φασισμό...!

Θα βρείτε και την εκδήλωση στο facebook.Πατήστε εδώ για περαιτέρω ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου