Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

«Γιατροί με σύνορα» ή «Φασισμός και απανθρωπιά χωρίς σύνορα»!

Μια «νέα» πρόταση της Χρυσής Αυγής....απο το Antinazi Zone

Της Μαριλούς Κολοκυθά – σπουδάστρια νοσηλευτικής στα ΤΕΙ Αθήνας

Πριν λίγες μέρες η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε την νέα της «προσφορά» στο κοινωνικό σύνολο: την δημιουργία του νέου της «κοινωνικού» προγραμματος “Γιατροί με σύνορα”. Όπως είναι φυσικό για ναζιστές, η δράση αυτή απευθύνεται... μόνο σε Έλληνες! Ο Η. Κασιδιάρης στη ΝΕΤ έκανε ακόμα πιο σαφή την πρότασή τους λέγοντας: «σε ένα άρρωστο παιδί μετανάστη δεν θα δίνουμε περίθαλψη». Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή καλεί όσους γιατρούς επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπαθειά της για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.

Αυτή η πρόταση είναι εξωφρενική, απάνθρωπη και θα έπρεπε να επισύρει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα καθώς είναι και παράνομη, αφού κανένα άρθρο του Συντάγματος ή νόμος δεν διαχωρίζει την παροχή υγείας ανάλογα με την εθνική προέλευση.


Δεν μπορούμε επίσης να μην παρατηρήσουμε ότι σε ένα ακόμα καυτό κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό της Υγείας η ΧΑ κάνει την πάπια για:
- το κλείσιμο νοσοκομείων και κέντρων υγείας
- τους ασθενείς με βαριές ασθένειες που δεν έχουν φάρμακα
- το κεφάλαιο που λυμαίνεται την υγεία και κάνει τις υπηρεσίες της πανάκριβες
- τα φακελάκια με τιμοκατάλογο μερίδας γιατρών
- την αύξηση της τιμής των φαρμάκων
αλλά επιλέγει να αναδείξει ως μεγαλύτερο πρόβλημα σε έναν ακόμα τομέα τους μετανάστες.
Και όχι βέβαια τους πολύ πλούσιους, που τώρα και επίσημα το ελληνικό κράτος τους δίνει την άδεια παραμονής, αλλά τους φτωχούς και εξαθλιωμένους που με την εργασία τους βγήκαν τα ολυμπιακά και άλλα μεγάλα δημόσια έργα, ανάσαναν τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζωογονήθηκαν περιοχές της επαρχίας κτλ.

Θεωρητικά μια κοινωνία αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων που συμβιώνει σε κοινό τόπο, την ίδια ιστορική περίοδο. Παρόλα αυτά, οι Έλληνες και οι μετανάστες κάτοικοι της Αττικής, που ζουν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, αποτελούν απ’ ότι φαίνεται δυο ξεχωριστές κοινότητες!

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο σαν κι αυτή, που η περίθαλψη αποδομείται πλήρως, χάρη στις πολιτικές διάλυσης που ακολουθούνται εδώ και δεκαετίες και κορυφώνονται την εποχή των μνημονίων. Είναι όλο και πιο σαφές ότι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η υποχρηματοδότηση και συγχώνευση των νοσοκομείων βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η απάντηση που πρέπει να δωθεί σε αυτό το «κάλεσμα για βοήθεια» από τη Χρυσή Αυγή για φροντίδα αποκλειστικά μόνο προς τους Έλληνες, είναι ότι μπορεί η περίθαλψη και οι φορείς υγείας να διαλύονται, αλλά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη όχι!

Εδώ και μήνες άλλωστε, ο κόσμος που βιώνει την απουσία της κρατικής πρόνοιας έχει αναπτύξει διάφορες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η διαφορά αυτών των δομών, σε σχέση με αυτές που προτείνει η Χρυσή Αυγή, είναι ότι απευθύνονται πλατειά στην κοινωνία και σε όλες τις ομάδες πολιτών!

Καθημερινά δημιουργούνται κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία σε διάφορες περιοχές, τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μια σειρά απο τέτοιες δομές εχουν ήδη ξεκινήσει και προφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως είναι το Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, το Κοινωνικό Ιατρείο Λάρισσας, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου κ.α. Σε αυτές τις δομές όλοι οι πολίτες, και κυρίως αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη (άνεργοι, άποροι, ανασφάλιστοι) δέχονται δωρεάν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και εθνικής καταγωγής.

Παράλληλα με τον αγώνα μας ενάντια στο φασισμό, οφείλουμε να στηρίξουμε και να διαδώσουμε το έργο τέτοιων δομών αλληλεγγύης στις γειτονιές μας. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία (γιατροί, νοσηλευτές, κλπ)- πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων- αλλά και οι φαρμακοποιοί, οφείλουν με συλλογικές αποφάσεις να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες των φασιστών, να στηρίξουν το έργο των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, και να δεσμευτούν ότι οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν φροντίδα και περίθαλψη σε όποιον την έχει ανάγκη, Έλληνα ή ξένο.

Ήδη μια σειρά συλλόγων εργαζομένων σε νοσοκομεία (πχ Άρτας, Λέσβου κτλ) έχουν βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις με αφορμή παρεμβάσεις χρυσαυγιτών.

Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, και η προάσπιση αυτού του δικαιώματος αποτελεί αναγκαίο καθήκον μας. Όσοι βάζουν σύνορα στην υγεία, βάζουν τελικά σύνορα στη ζωή μας αυτή καθεαυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου