Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ρόλο εθνικού παιδαγωγού και επιθεωρητή διεκδικεί η Χρυσή Αυγή

Στόχο τις πιο μικρές ηλικίες έχει βάλει η Χρυσή Αυγή, τις οποίες θέλει να διαπαιδαγωγήσει κατά τα δικά της πρότυπα, μπαίνοντας πια και μέσα στα σχολεία ή ασκώντας έλεγχο σε αυτά, κυνηγώντας μαθητές ή εκπαιδευτικούς που δεν συμμορφώνονται προς τα δικά της "ιδεώδη", τα εμπνεόμενα από αλήστου μνήμης εποχές. Διαπαιδαγώγηση που περνά μέσα από την πλήρη προσβολή της ιστορικής μνήμης και υιοθετεί τα ψέματα της Χούντας, όπως υποδεικνύουν άλλωστε τα φυλλάδια περί "ψεύτικων νεκρών του Πολυτεχνείου" ή οι ανακοινώσεις που διευκρινίζουν ότι χωροταξικά μέσα στο κτήριο του Πολυτεχνείου δεν είχαμε νεκρούς (προφανώς τα πτώματα γύρω-γύρω δεν είχαν καμία σχέση με την εξέγερση), ή οι λόγοι βουλευτών της, όπως αυτός του Χρήστου Παππά στα κεντρικά τους γραφεία, στον οποίο είπε μεταξύ άλλων: "Όλοι ξέρουμε ότι το Πολυτεχνείο ήταν ένας μοχλός πίεσης των Αμερικανοσιωνιστών για να δημιουργήσουν μια κατάσταση κρίσης στην Ελλάδα. Δεν ήταν μια αυθόρμητη φοιτητική εξέγερση, όπως θέλουν να λένε όλοι λοιπόν".

Τα φυλλάδια υπέγραφαν οι τοπικές οργανώσεις Κυπαρισσίας, Καλαμάτας και Μεσσήνης και βασίζονται προφανώς στο "τρίπτυχο Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια", στο οποίο θεωρούν πως πρέπει να βασίζεται και η εκπαίδευση, όπως άλλωστε υποστήριξε στις 2 Νοεμβρίου στη Βουλή ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α. Γρέγος, φανερώνοντας για άλλη μια φορά τις πραγματικές καταβολές τους. Σε εκείνη την συνεδρίαση ο βουλευτής προανήγγειλε επισκέψεις στα σχολεία και αγορά σημαιών για τα σχολεία της Θράκης, για "τόνωση του εθνικού φρονήματος".



Στην αντίδραση του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, που τόνισε ότι «τα σχολεία δεν είναι χώροι επισκέψεων", αλλά "χώροι εκπαιδευτικής διαδικασίας και οποιοσδήποτε επισκέπτεται σχολεία, αυτό γίνεται κατόπιν αδείας», ο Ε. Μπούκουρας παρενέβη για να δηλώσει πως είναι και γονείς, υποδεικνύοντας ουσιαστικά τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ως παράκαμψη στην απαιτούμενη άδεια. Στην ίδια συζήτηση μάλιστα, ο Α. Γρέγος είχε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ώστε φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς μαθητών και καθηγητών να παταχθούν, "επειδή οι μέρες που έρχονται είναι λίγο περίεργες και θα δώσουν τροφή στις γνωστές αριστερίστικες και ψευτοαντιεξουσιαστικές εγκληματικές οργανώσεις να προβούν σε παράνομες ενέργειες -πλησιάζει και η 17η Νοέμβρη- όπως τα ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008".



Πλαταίνει η παρέμβαση της Ακροδεξιάς στα σχολεία

Αυξήθηκαν σημαντικά οι φασιστικές επιθέσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Στο Ρέθυμνο, πριν ένα μήνα, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε μαθητή που ανήκε σε αντιφασιστική πρωτοβουλία. Στη συνέχεια, "έκοβαν φάτσες" στην είσοδο του σχολείου, ρωτώντας όποιον έβγαινε αν είναι Έλληνας. Αυτό το περιστατικό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες. Στην Αθήνα, μάλιστα, οι χρυσαυγίτες έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά-σιγά και στα ιδιωτικά σχολεία. Σε κάποια σχολεία, σύμφωνα με τους "Μαθητές εκτός τάξης", οι δυνάμεις τους είναι διπλάσιες από αυτές της Αριστεράς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπου με μεγαλύτερη ευκολία οι χρυσαυγίτες πατάνε πάνω σε αυτό που ξέρουν καλύτερα: στο φόβο, για να τον μετατρέψουνε σε μίσος. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, αυτό φαίνεται να γίνεται με ευκολία.

Όμως οι φασιστικές επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στους μαθητές. Πλέον απευθύνονται ανοιχτά και στους εκπαιδευτικούς, υπό τη μορφή παρέμβασης στο διδακτικό τους έργο. Αποκορύφωμα, η μετακίνηση, αλλά και η εντολή για ΕΔΕ εις βάρος της νηπιαγωγού από τη Λευκάδα, που "τόλμησε" να κρεμάσει δίπλα στις χειροποίητες ελληνικές σημαίες και δύο αλβανικές, ζωγραφισμένες από τους μαθητές της. Γονείς και μέλη της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκαν, απαιτώντας την απομάκρυνση της νηπιαγωγού, όπερ και εγένετο. Η ΕΔΕ είχε διεταχθεί παράτυπα, ενώ υπουργείο και Διεύθυνση Περιφέρειας ποιούν την νήσσαν για την απαράδεκτη μετακίνηση της εκπαιδευτικού. Μια σειρά καταγγελίες, ότι δηλαδή το "αμάρτημα" της εκπαιδευτικού κοινοποιήθηκε στη Χρυσή Αυγή μέσω φαξ από τοπικά στελέχη της Ν.Δ., διαψεύστηκαν και επανήλθαν εντονότερες, ωστόσο μένουν στο επίπεδο του "κοτσομπολιού", χωρίς να διερευνάται το θέμα επί της ουσίας. Έπειτα από την παρέμβαση πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, η νηπιαγωγός ξαναγύρισε στο σχολείο της, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει και κάτι. Η Χρυσή Αυγή πατάει πάνω σε ήδη συντηρητικά αντανακλαστικά και τα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Αντίστοιχο παράδειγμα έρχεται κι από τη Χίο. Πριν από δύο μήνες, εκπαιδευτικός στη Χίο δίδαξε στους μαθητές της την απειλή του φασισμού. Λίγες μέρες μετά, η εφημερίδα "Στόχος" δημοσιοποίησε τα στοιχεία της "προειδοποιητικά", ώστε να μην επαναληφθεί αντίστοιχο περιστατικό. Το ίδιο διάστημα, μουσουλμάνος δάσκαλος στην Ξάνθη, ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δέχεται επίθεση. Αντίστροφο παράδειγμα πριν από λίγες βδομάδες σε Γυμνάσιο στα Εξάρχεια, όταν καθηγητής απείλησε αλλοδαπούς μαθητές πως αν δεν κάνουν ησυχία, θα φέρει τη Χρυσή Αυγή. Όταν οι συμμαθητές τους αντέδρασαν, τους απέβαλε.

"Οι συμμαθητές μου αγοράζουν εναλλάξ την εφημερίδα 'Χρυσή Αυγή' και τη διαβάζουν στα διαλείμματα. Προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις που θα ενημερώνουν για τον φασισμό, αλλά το σχολείο είναι τόσο εντατικοποιημένο ή τόσο αδιάφορο που δεν μας αφήνει περιθώρια. Μόνο μερικοί καθηγητές από δική τους ευαισθησία ασχολούνται με το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν αρκεί", λέει ο Θοδωρής, μαθητής λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας βρήκε τη λύση στο Παρατηρητήριο ρατσισμού και ξενοφοβίας, που αναμένεται να λειτουργήσει φέτος. Πόσο μπορεί, όμως, ένα παρατηρητήριο να περιορίσει ή και να εξαφανίσει για πάντα τον ρατσισμό και το μίσος στα σχολεία; Όταν η ξενοφοβία είναι σχεδόν επίσημη πολιτική του κράτους (στρατόπεδα συγκέντρωσης, η απόρριψη του νόμου περί ιθαγένειας κ.ο.κ.), όταν η Ακροδεξιά ανεβαίνει και κυρίως όταν η παιδεία υποβαθμίζεται, ακόμα κι αν εμπιστευτούμε τις καλές προθέσεις του υπουργείου, το μόνο που θα γίνει είναι... μια τρύπα στο νερό. Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη άνοδος της Αριστεράς πανελλαδικά στις εκλογές των εκπαιδευτικών στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας για μια αλλαγή που περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία.

Ενεργοποιήθηκε ο νόμος περί φυλετικών διακρίσεων για τον Κ. Μπαρμπαρούση

Ωστόσο, οι "έλεγχοι" της Χρυσής Αυγής στις λαϊκές στο Μεσολόγγι οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον βουλευτή της, Κ. Μπαρμπαρούση, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παράνομη βία, απρόκλητη φθορά και αντιποίηση αρχής, αλλά και παράβασης του νόμου 927/1979 περί φυλετικών διακρίσεων. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φορές που γίνεται χρήση του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος έχει πέσει εδώ και χρόνια σχεδόν σε αχρηστία.

πηγή:Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας, antmep.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου